+30 27440 66860

make a request

Ιστορία & Κουλτούρα

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το Λουτράκι και η γύρω περιοχή είναι η ζωντανή απόδειξη ότι οι ελληνικές αξίες που προέρχονται από την αρχαιότητα είναι κλασσικές και έχουν ακόμα πολλά να μας διδάξουν.

Ο Απόλλωνας, ο Θεός του ήλιου και της ευημερίας, και η Ήρα, η μητέρα όλων των Θεών, λατρεύονταν στην περιοχή του Λουτρακίου σε ναούς, τα ερείπια των οποίων διασώζονται έως σήμερα. Η πρώτη γραπτή αναφορά στο νερό του Λουτρακίου βρίσκεται στην «Ελληνική» του Αθηναίου ιστορικού Ξενοφώντος (431-351 π.Χ.). Αναφέρθηκε στις Θέρμες (το αρχαίο όνομα της πόλης του Λουτρακίου) διηγούμενος την παραμονή του Αγησιλάου, του  βασιλιά της Σπάρτης, στην περιοχή κατά τον Κορινθιακό πόλεμο (395-387 π.Χ.). Η περιγραφή του, σε συνδυασμό με ιστορικά γεγονότα και αρχαιολογικά ευρήματα, επιβεβαιώνουν ότι αυτές οι πληροφορίες αναφέρονται στην πόλη του Λουτρακίου. Η περιοχή γνωστή και ως Περαία, αποικίστηκε από τους Κορινθίους το 750 π.Χ.

Υπάρχουν επίσης ιστορικές αναφορές ότι, το 146 π.Χ., όταν η πόλη βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Ρωμαίων, ο στρατηγός Σύλας, θεραπεύτηκε από τα θεραπευτικά, θερμά νερά της πόλης και έτσι η φήμη της πόλης διαδόθηκε σε όλη τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων πολλές εκκλησίες και ναοί ανοικοδομήθηκαν στην περιοχή, γεγονός που καταδεικνύει τη σπουδαιότητα και την ιστορική πορεία της πόλης από εποχή σε εποχή.

Το Λουτράκι έπαιξε καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 λόγω της γεωγραφικής του θέσης, καθώς πολλές μάχες έγιναν εκεί. Η πιο γνωστή μάχη ήταν ενάντια στο Δράμαλη (25-27 Σεπτεμβρίου 1822), όπου τα ελληνικά στρατεύματα εξάλειψαν τις δυνάμεις του Δράμαλη - η νικηφόρα μάχη συνέβαλε σημαντικά στα αποτελέσματα της επανάστασης: την απελευθέρωση και την ίδρυση του Ελληνικού κράτους.

Δώδεκα χιλιόμετρα από το κοσμοπολίτικο Λουτράκι βρίσκεται η ιστορική «Περαχώρα». Στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Περαία» και υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα - τα ερείπια του αρχαίου Οινόη (Σήνου) και οι τάφοι των Περαειών - που επιβεβαιώνουν την ύπαρξή της από την προϊστορική εποχή. Ωστόσο, τα σημαντικότερα ευρήματα βρίσκονται στο Ηραίον. Στο χώρο αυτό ανακαλύφθηκαν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα,  ο ναός της θεάς Ήρας, ερείπια προϊστορικών ναών, δείγματα κεραμικής τέχνης, χρυσά και ασημένια νομίσματα, εργαλεία χαλκού, πολλές σφραγίδες καθώς και ίχνη οδών, βρύσες και δεξαμενές που υποδηλώνουν την ύπαρξη αναπτυγμένου συστήματος ύδρευσης.

Στα βορειοδυτικά της πόλης των Αγίων Θεοδώρων, το 1961, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια της αρχαίας Κρομμυώνας. Σύμφωνα με το Στράβωνα, ολόκληρη η παράκτια περιοχή του Σαρωνικού και του Ελευσίνας ονομαζόταν Κρομμύων. Το τοπωνύμιο σαφώς δηλώνει μέρος όπου ευδοκιμούν ή καλλιεργούνται κρόμμυα (κρεμμύδια), αν και ο Παυσανίας θεωρεί ότι η ονομασία προέρχεται από το γιο του Ποσειδώνα Κρόμο..Η περιοχή ήταν ευρέως γνωστή για τη Φαιά της Κρομμυώνας, το τρομακτικό τέρας που ο θρυλικός ήρωας Θησέας σκότωσε στο δρόμο του από την Τροιζήνα στην Αθήνα.